woensdag 25 april 2018

Vakantie | Geen Repetitie

Kiosk inzingen

Activiteit | Museum De Locht Broekhuizerdijk 16d, 5962 NM Melderslo

Programma Kiosk inzingen 13.15 uur aankomst bij De Locht 13.30 uur inzingen 14.00 uur ee...

Gortmeuleconcert

Concert | De Gortmeule Gortmolenweg 19, 5961 NX Horst

25-11-2017 - Algemeen - Jubilarissen 2017
28-10-2017 - Algemeen - 2017-10-28 herfstconcert HMK

Beschermvrouwe

Ria Oomen-Ruijten, onze Beschermvrouwe

Op 12 november 2004, tijdens het Galaconcert t.g.v. het 110-jarig bestaan van het Horster Mannenkoor, werd Ria Oomen geïnstalleerd als beschermvrouwe van het koor.
Haar inauguratierede luidde als volgt:

Europese noten op de zang

Het verzoek om me als beschermvrouwe te verbinden aan het Horster Mannenkoor heb ik, na enkele gesprekken, met genoegen aanvaard.
Horst is een gemeente met vele kernen en hechte gemeenschappen, met talrijke bloeiende verenigingen en met mensen waarvoor ik grote waardering koester.
Muziek en zang hebben, zeker ook in hun onderlinge samenhang, betekenis in onze maatschappij. Denk bijvoorbeeld aan de volksliederen. Ook Europa heeft een eigen volkslied: een gedeelte uit de negende symfonie van Beethoven, door hem in 1823 gecomponeerd. Hoe jong de EU ook is, we hebben dus een oud volkslied.

Als u het mij vraagt, is dit lied een sterk symbool, dat zijn kracht ontleent aan de fraaie muziek, maar ook aan de tekst. Beethoven gebruikte het door Friedrich von Schiller geschreven gedicht "Ode an die Freude" waarin een ideaalbeeld wordt geschetst van de samenleving: "Alle Menschen werden Brüder".

Het lied vertolkt, in de universele taal van de muziek, de idealen van vrijheid, vrede en solidariteit waarvoor Europa staat.

Het Horster Mannenkoor is eigenlijk altijd al heel Europees bezig geweest. Een goed voorbeeld vormt de CD uit 2003: die bevat liederen van tekstschrijvers en componisten uit diverse delen van Europa. De band met Europa is dus aanwezig en ik kom die binding als beschermvrouwe graag versterken!

Ria Oomen-Ruijten was gedurende vele jaren lid van het Europees Parlement en is sinds 9 juni 2015 lid van de senaat (Eerste Kamer).

U vindt verdere informatie op www.riaoomen.nl

riaoomen

STER-sponsoren